Een duurzaam 1 Ander

By 1 juni 2015Ontdek

Het 1 Ander Festival is een dag om lekker te genieten van wereldmuziek. Het festival wordt binnen de mogelijkheden duurzaam georganiseerd. Het wil ook bezoekers inspireren. ‘Festivals zijn de plek om duurzaamheid zichtbaar te maken. Doordat bezoekers hun voelsprieten open hebben staan en sensitiever zijn dan in het dagelijks leven staan ze open voor nieuwe dingen’. Aldus Jan Douwe Kroeske (tijdens UMEF’s Inspiratie Cafe 2013).

Uitgangspunten waar de organisatie zich zo veel mogelijk aan vast probeert te houden:

Het 1 Ander Festival:

• gebruikt zo min mogelijk aggregaten. Maakt waar mogelijk gebruik van vaste stroomaansluitingen.
  • zet zich in om zo min mogelijk afval te produceren.
  • maakt gebruik van kunststof statiegeldglazen.
  • scheidt het afval voor zover mogelijk, backstage wordt alle afval gescheiden. Papieren karton / kunstsof/glas/organisch afval.
  • voorkomt dat er zwerfafval in de openbare ruimte terecht komt.
  • probeert drukwerk zo veel mogelijk te vermijden.
  • stimuleert het gebruik van duurzame en diervriendelijke producten in de horeca, zowel de publiekshoreca als de vrijwilligerscatering.
  • maakt zo veel mogelijk gebruik van fair trade producten: Fair trade koffie en thee op het festival, fair trade maaltijden voor vrijwilligerscatering. Eén niet Europese wijn is fair trade.
  • deelt aan rokende bezoekers asbakken uit.
  • laat op de festivalmarkt alleen kramen toe met producten die eerlijk geproduceerd zijn.
  • beschikt over promotiedoeken die jaarlijks opnieuw gebruikt kunnen worden.